Fejlesztő foglalkozások

A fejlesztő szakembereket részmunkaidőben foglalkoztatjuk. A tevékenység komplex módon közelíti meg a fejlődési problémát mutató gyermekek ellátását. A szűrővizsgálatok és a fejlesztő foglalkozások lebonyolítása a járás településein élő óvodás és általános iskolás korcsoport körében valósul meg, az óvodákban, iskolákban, az alábbi területeken:

Nyelvi és kommunikációs fejlesztés– főként nyelvi és kommunikációs készségek fejlesztése, segítése. Tanácsadás pedagógusoknak, szülőknek

Gyógy-és fejlesztőpedagógia – mozgási, érzékszervi és kognitív funkciók fejlesztése. Tanácsadás pedagógusoknak, szülőknek

A helyben dolgozó fejlesztő pedagógusok heti 5 órában (4 óra fejlesztés + 1 óra adminisztráció) minimum 4 gyerekkel foglalkoznak. A bevont gyerekek/tanulók kiválasztása a Pedagógiai Szakszolgálat szakvéleménye alapján történik, de a hosszabb betegség, vagy egyéb ok miatt lemaradtak felzárkóztatására is lehetőség van. A fejlesztők személyre szabottan, az általuk jól ismert gyermekkel dolgoznak rendszeresen, több hónapon keresztül. Így jelentősebb sikereket könyvelhetnek el az időszak végére.

  • I. szakasz: 2018 novembertől 2019 májusig zajlott. Ez idő alatt 11 település óvodáiban és iskoláiban 20 fejlesztő pedagógus és 2 logopédus 103 gyerekkel foglalkozott.
  • II. szakasz: 2019 októberétől 2020 májusáig: az előző évihez hasonlóan 11 településen 20 fejlesztő pedagógus, 2 logopédus dolgozik.

                                                           Mozgásfejlesztés az óvodában                                        Logopédia foglalkozás az iskolában